Generelt om handlingerne:

Hvis det er muligt, så vær udenfor, et sted med adgang til jord/græs/mosoverflade. Hvis det ikke er muligt, er en potteplante, et åbent vindue eller en forestilling om noget, der vokser, også et sted.

Det samme gælder hvis nogle af handlingerne ikke stemmer med din fysik: Opfind en anden handling, hvor de samme kropsdele er aktiverede, men på en måde som passer dig.

Alle handlinger er forslag, ikke regler. Hvis du undervejs får en indskydelse til at gøre noget andet, så følg den.

Jeg har udført handlingerne både fordelt over 17 dage, og alle på en dag, og jeg har gentaget dem med udgangspunkt i jævndøgn, men også bare på vilkårlige tidspunkter, hvor jeg følte det behov. U-systemet er systemet også her, og du skal altid gøre det, der virker for dig.

En julekalender i 21 dele – meditationer over solens fødsel og død eller handlinger at udføre for at forbinde kroppen med alt omkring den

Mens jeg skrev romanen ’Når vi rejser til Mars’ (Forlaget Escho 2021), opstod et behov for at gøre noget aktivt ved min følelse af at være adskilt fra naturen. Derfor opfandt jeg 17 helt konkrete handlinger, jeg udførte ude i skoven.

I romanen beskriver jeg mine mange og ambivalente overvejelser omkring handlingerne, blandt andet har jeg generelt betænkeligheder ved at bruge ordet ’natur’. Trods alt oplevede jeg dem som en åbning, jeg selv har savnet. Måske kan andre også bruge det konkrete, det taktile, det aktive. Måske kan andre også bruge det mulighedsrum, som ikke er færdigt, som aldrig skal blive færdigt, men altid kun er, hvad du gør, så længe du findes der.

Jeg har omskrevet handlingerne til en helt konkret gør-det-selv-guide, som allerede findes i fysisk form i nogle få, håndsyede eksemplarer. Men jeg vil gerne gøre handlingerne – og ikke mindst tankerne bag – endnu mere tilgængelige, end det håndsyede format duer til.

Denne kalenderversion er en af de former, den kommer til at findes i. En ny handling for hver dag, der går i december – og sammen med teksten et nyt billede, jeg tager samme dag, så teksten hele tiden findes forankret i et her&nu.

Som en ekstra årstids-venlig tilpasning, omskriver jeg også handlingerne sådan at det er lettere at udføre dem indendørs. Som jeg også skriver i de generelle anvisninger, er selve opmærksomheden i mødet med det, der omgiver os, altid vigtigere end at mødet foregår på en bestemt måde eller et bestemt sted.

(Og så kalder jeg det julekalender, men egentlig varer den kun i 21 dage, nemlig frem til vintersolhverv.)

De sytten citater, der indleder handlingerne, beskriver tilsammen hele processen fra solsystemets dannelse til solen er udbrændt. De er hentet fra planchen ’Jordens fødsel og død’ (Lademans Verdensatlas 1977), men er opdateret med nutidens viden af Michael Linden-Vørnle, astrofysiker og chefkonsulent på DTU Space.

Maja Elverkilde, 1. december 2021

Her finder du dagens afsnit: