Snak *34

Gammel kvinde: Ved du hvad det er for noget?
Mig: Nej, det ved jeg ikke
Ung tilsløret kvinde: Vil I gerne vide mere om hvad der foregår?
Gammel kvinde: Ja
Ung kvinde: Det er fordi vi fejrer martyren Hussein, han var Muhammeds barnebarn, og han døde en frygtelig martyrdød, det er derfor vi fejrer ham med det her optog, det gør vi hvert år, over hele verden er der optog. Det er fordi Hussein han døde en forfærdelig martyrdød, den var virkelig slem, han havde en hær på 72 mand og kæmpede mod en hær på 100.000 … men de gav ikke op, og der var to grunde, det var fordi de kæmpede for retfærdighed, og så fordi der var nogen der så at de kæmpede, som kunne fortælle det videre… Det er også derfor vi kan fejre det her i dag, det er fordi nogen så det og fortalte det videre
(Mig og den gamle kvinde nikker)
Ung kvinde: Hussein kæmpede for frihed og lighed og … for frihed, lighed og … hvorfor kan jeg aldrig huske det? (kigger spørgende på en endnu yngre tilsløret kvinde, der står ved siden af hende, hun smiler men siger ingenting)
Mig: Retfærdighed?
Ung kvinde: Ja, retfærdighed
Gammel dame: (surt) var det ikke også det hun lige sagde?
Ung kvinde: Retfærdighed, lighed og …
Mig: Frihed, lighed og retfærdighed, så er det tre ting (smiler til dem, den unge kvinde smiler tilbage, den gamle dame ser surt på mig)
Ung kvinde: Frihed, lighed og retfærdighed … vi fejrer det idag, hvert år … og så prøver vi at forklare til folk hvorfor vi gør det, men det går ikke så godt med det, med alle de skilte der er på arabisk og sådan (hun smiler undskyldende og peger på optoget. Forrest i optoget var der kun mænd, ud for os er der nu lutter kvinder, mange holder sorte flag med orangefarvede arabiske tegn) … men vi unge har forsøgt at få nogle skilte med på dansk, så man kan forstå hvad det handler om, det ved jeg ikke om I har set?
Mig: Jo, det har jeg set (tænker på skiltet: Hellere dø for retfærdighed end leve i undertrykkelse) … det er en rigtig god idé at I går ved siden af optoget og forklarer
Gammel kvinde: Er det så folk fra hele verden der er med her?
Ung kvinde: Nej, jeg tror mest det er folk der bor her i København
Gammel kvinde: Men der er så mange, hvordan kan der være så mange?
Ung kvinde: Der er måske nogen fra Malmø, og så er det fra hele København og omegn, selvfølgelig, men jeg tror mest det er nogen der bor her
Gammel kvinde: Nå
(Vi står lidt og kigger på optoget)
Gammel kvinde: (rækker hånden henover sin rollator og lægger den på den unge kvindes arm) Tak
Ung kvinde: Det var så lidt … kan du have en god dag (vender sig mod mig) og kan du have en god dag
Mig: Tak i lige måde
(Den gamle dame går den ene vej, de to unge kvinder den anden vej, jeg bliver stående)
Ung tilsløret kvinde nr to: (vender sig pludselig mod mig, da de er tre skridt væk, smiler genert) Hav en god dag
Mig: Tak, i lige måde

(Nørrebrogade, 6. december kl. 14)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s