Hverdagsaktivistisk år, januarstatus: Farvel til sociale medier

I januar havde jeg besluttet at tage hul på en udfordring, jeg ellers har steppet tvivlrådigt omkring i virkelig lang tid. Sociale Medier. Der er så mange fine ting at finde derinde!! Der er pauser og inspiration og møder med mennesker, jeg ikke ellers ville finde. Som forfatter har det også været en adgang til at gøre opmærksom på at jeg findes, udenom store, dyre reklamemedier. Men. Så har det også være en stressende tidsrøver, på nogle områder direkte selvværdsundergravende og ja, faktisk en adfærds-manipulerende maskine, som jeg ikke har haft en chance for at gennemskue, hjælp!

Og kan det virkelig passe, at det ikke længere er muligt at finde måder at mødes på internettet, uden de sociale medier som mellemled?

Det er ikke en udfordring, jeg er færdig med bare fordi januar er gået, jeg kommer til at fortsætte med at undersøge alternativer hele det kommende år, men på en mindre intensiv måde. Fordi der er andre vigtige punkter på min hverdagsaktivistiske liste, der skal have deres plads. I februar skal jeg fx blive klogere på vores lille yurte-husstands co2 aftryk.

Men det, jeg helt konkret har gjort i januar er:

 • Slettet alle apps fra min telefon, som ikke var deciderede telefon- eller beskedfunktioner.
 • Ikke lavet et eneste opslag på sociale medier siden nytår (facebook og instagram er der, jeg plejer at være aktiv)
 • Genset ‘The Social Dilemma’, den dokumentarfilm fra 2020, der gjorde det tydeligt for mig, at der er nogle af de umiddelbart rare ting ved sociale medier, der påvirker mig (mit fokus, min adfærd) negativt
 • Skrevet et indlæg om det: Barnet og badevandet, os og algoritmerne
 • Holdt op med at fotografere med min telefon, og fundet mit rigtige fotografiapparat frem fra loftet (har ladet batteriet, men har ikke rent faktisk fotograferet noget endnu, derfor har alle januars blogindlæg billeder fra det eksisterende blogarkiv.)
 • Oprettet en side, hvor jeg har samlet links til hjemmesider, blogs og nyhedsbreve – en meget løs og ufærdig samling, som jeg ikke helt er tilfreds med endnu, men jeg prøver at bruge den, når abstinenserne efter internetadspredelse melder sig
 • Indimellem strejfet både facebook og instagram på min computer, og registreret at det påvirker mit humør ret meget og ikke godt. (Især er jeg tilbøjelig til at finde en hel masse succes-info om andre forfattere og få grundangst over mine egne fortidsvalg og fremtidsmuligheder, av, men også dumt, fordi: Jeg er et godt sted og fortryder egentlig ikke noget)
 • Ikke slettet mine profiler nogen af stederne, fordi siderne også fungerer som mit forfatter-visitkort, og de er ret væsentlige, fx når arrangører skal opdage at jeg findes & kan bookes. (På instagram har jeg desuden nogle venne-korrespondancer, som jeg ikke lige nu orker at flytte over på mail, men det gør jeg snart,)
 • For et par dage siden loggede jeg dog ud af min facebookkonto, så der skal mere end en indskydelse til at nå derind. Det føles umiddelbart godt.

Det, jeg helt konkret har planer om at gøre, er:

 • Begynde at fotografere til blogindlæggene med det rigtige fotografiapparat. Det må gerne tage lidt ekstra tid, og når jeg fotograferer, må det gerne være det eneste jeg gør, til gengæld vil jeg ikke fotografere alt jeg gøre, hele tiden.
 • Slette så mange fotos som muligt fra min telefon, så jeg kan afmelde den månedlige lagringsbetaling. (Evt flytte de vigtigste et andet sted hen og helt afvikle brugen af Icloud, og dette punkt hænger også sammen med februars fokus på co2-aftryk, fordi jeg ved jo at alt vi har lagret digitalt fylder noget, selv om vi ikke lige kan se det.)
 • Forbedre siden med henvisninger til andre kilder til inspiration og hverdagsadspredelse, måske ændre layoutet helt, i hvert fald aktivt lede efter flere, som faktisk stadig blogger regelmæssigt om nogle af de emner, jeg selv interesserer mig for. (Forresten har bloggeren bag Miriams Blok for nyligt skrevet endnu et indlæg om problemet med at tjene penge via blogmediet – det er et tankevækkende kig bag kulissen, og jeg har så meget respekt for at hun dele sine overvejelser om emnet.)
 • Arbejde videre med ideer til at skabe fælles muligheder for at mødes på internettet om stort og småt, men på platforme, hvor vi selv har mere kontrol over de bagvedliggende interesser.
 • Skrive (mindst) et, grundigt, blogindlæg om mine egne to-hoveds-overvejelser: Bloggen som personlig, privat udveksling af tanker overfor bloggen som del af mit professionelle forfattervirke – hvad er hvad, hvordan skelner jeg selv imellem de to sider, kan man, skal man?
 • Virkelig overveje om jeg måske alligevel tør slette mine profiler helt. Fordi … hvis jeg ikke gør, så bliver jeg jo heller ikke klogere på konsekvensen af at gøre det?
 • En gang om måneden, året ud, lave en status lidt som denne, så jeg fastholder mit fokus på det – fordi det er nok årets allervigtigste eksperiment med en hverdagsændring, selv om jeg kommer til at lave mange andre ting, som jeg principielt synes er mere spændende.

2 Comments

 1. Jeg kender rigtigt mange der ønsker et andet sted end facebook og instagram til at dele tanker, billeder mm. men det er bare de steder der er hvor flest af dem man kender eller potetielt set er interesseret i, er. Men sandt nok, så er der jo også virkeligt mange forstyrrende elementer.

  Like

  1. Ja, det er nemlig så meget på godt og ondt, og skidesvært at gøre noget andet uden at flagre halvensomt rundt på nettet 🙂 Jeg har nogle ideer til noget (sjovt) man kunne gøre, som ville være en slags alternativ mødested. Det kan ikke undgås at blive i virkelig lille skala, men jeg tænker også meget på det der med skala. Om det hele altid behøver vokse sig så kæmpestort, om selve det at være et lille mødested, ikke også er noget, der kan noget ….

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s