Yurtebyggeriet uge 13

Mens jeg skriver her, sidder jeg i toget på vej mod Århus, hvor jeg skal være med til en temadag om cirkulær økonomi arrangeret af Dansk Affaldsforening. Det er noget, jeg har glædet mig virkelig meget til! Og det er lige så meget til de dele af programmet, hvor jeg skal lytte, som til den sidste, lille blok, hvor jeg selv skal snakke. Jeg skal fortælle om de anderledes kredsløb, jeg har mulighed for at lave ude i skoven og hvordan det påvirker min bevidsthed om mit ressourceforbrug og det affald, jeg laver. Hvis nogen her skulle være i tvivl (det håber jeg ikke), så kommer jeg jo ikke til at fortælle en historie om at have fundet løsningEN på noget som helst, og jeg kommer heller ikke til at sige, at mine løsninger duer for alle. Nej. Mit budskab er til gengæld at vi skal bruge mere tid på at tage bevidste beslutninger, helt ned i de mindste detaljer af vores hverdagsliv. Vi skal kende vores puslespil, vores kompromisser og så skal vi ikke mindst vide hvilke områder, som vi slet ikke har mulighed for at påvirke. Og overveje om det er ok eller ej, og SÅ beslutte om vi kan ændre på dét. Eller ej. Og så videre, og så videre, bare aldrig give op på at have indflydelse på sit kredsløb, selv om det er mildest talt op ad bakke, det er dét, jeg siger.

Programmet er fyldt med spændende oplægsholdere – første halvdel af dagen har fokus på byggeri, anden halvdel på tekstiler. Når jeg så til sidst samler trådene i mit skovlivs-oplæg bliver det en hele-vejen-rundt om kroppens færden i verden. Kurven på billedet er fyldt med mos, sten, kogler, fjer og diverse, og den er med fordi der også er bestilt lidt skovmeditationer til deltagerne.

… og så fortæller jeg nok også lidt om vores byggeproces, nu byggeri i forvejen er på programmet. Så kan jeg jo høre om der er andre, der laver fundamenter udfra princippet: Hvis du efterlader spor, har du gjort noget forkert.

Og nu kommer jeg virkelig snart til byggeriet – men inden vil jeg skynde mig at minde om at der i morgen er fest for et helt nyt tidsskrift i Litteraturhuset i Møllegade, København N – her læser jeg helt, helt nye & sprøde digte op fra samlingen ‘Prospektering’, som jeg er i gang med. Resten af programmet er også GODT, så kom og vær med!

… og NU kommer så en hel masse billeder af hvad vi nåede i ugen, der er gået (Her kan du se hvor langt vi var nået for en uge siden).

Cirklen mod nord med de to sidste rækker lægter fik færdiggjort alle sine støttepunkter:

… og så kom det meget tilfredsstillende tidspunkt, hvor de sidste endestykker kunne sættes på!

Anette var på besøg fra Bornholm til drengens fødselsdag, og blev henover weekenden og hjalp os med at bygge. (Hun er forøvrigt keramiker og har en butik sammen med sin kæreste, så hvis du skal til Bornholm til sommer kan du fx besøge den.)

Yurteplatformen med et næsten-færdigt endestykke set fra øst:

… og set fra nord, hvor man kan se hvor meget terrænet skråner, der hvor yurten skal stå:

Imens Simon og Anette gjorde cirklen færdig i den ene side, målte jeg op til fliserne i den anden. Det er her døråbningen skal være, og det er en lidt kompliceret konstruktion med forskudte niveauer, men det lykkedes at regne ud hvor støttepunkterne skal være, så de både bærer det de skal og giver plads til det andet niveaus støttepunkter.

… fordi der ikke er så mange bygge-billeder af mig, får I her et ekstra – som samtidig viser et hyppigt brugt redskab i den her del af processen: Vaterpasset. Vi måler virkelig alt sytten gange og så igen, fordi det jo er nu vi laver det, som hele konstruktionen skal hvile på.

Herunder er jeg blevet færdig med fliserne og Simon har savet stubbe til de to sidste rækker lægter mod syd. Jeg tror vi er oppe på at have fem forskellige vaterpas i brug samtidig, her står han med det længste:

Det sidste vi nåede i denne uge, var at cirka-placere de to sidste rækker lægter (minus et endestykke) på sine støttepunkter. Det er ligesom vi i sidste uge også sluttede med en lille smule snyd, men det føles godt at slutte med noget, som så tydeligt ser anderledes ud end da ugen begyndte:

Så nu er cirklen endnu tættere på at være en hel cirkel ….

Herunder er et billede af hvordan konstruktionen ser ud i græshøjde:

… og herunder kan man se hvor meget terrænet skråner. Vi graver kun græstørv væk præcis der, hvor hver flise skal placeres. Fliserne ligger på sand, men rundt om hver flise lægges græstørvene tilbage, så de kan vokse videre omkring flisen og være med til at holde den på plads. Senere skal jeg lave noget drængravning på vestsiden af cirklen, som er den højeste side, for at lede regn/smeltevand uden om yurten. Men jeg har også omhyggeligt sørget for at der hele vejen under yurten er et helt regelmæssigt, terasse-agtigt fald uden ‘lommer’, som vand kan samle sig i. (Det er forresten billedet der er lidt skævt, ikke fundamentet, vi har målt. Sytten gange plus det løse 🙂 )

Et færdig-for-dagen-foto af Simon, der skifter fra motorsavsstøvler til sko, og så den meget pædagogiske yurt i baggrunden, så vi hele tiden kan holde vores mål for øje:

Nu kunne det her indlæg være færdigt.

Men det, som altid sker når vi har pakket vores værktøj sammen, det er at katte-inspektionen begynder. Mens vi arbejder ligger de som regel lidt væk og kigger på, meget interesserede. Helt ærligt virker det som om de mener at det, vi bygger faktisk er et kæmpe katte-legestativ. De har sikkert ret. I hvert fald er det lige nu helt ideelt til at ligge på lur inde i og skiftes til at lave bagholdsangreb på hinanden. Det fik jeg ikke billeder af, de er simpelthen for hurtige.

Men her er to små filmbidder af yurtebyggeri med kat. først Bambus, der balancerer:

… og så Regnbue, der (forsinket, som altid) forstår at bagholdslegen er slut, og slutter sig til Bambus’ udsigts-kiggeri. Og her har jeg lige et spørgsmål: Er der andre, der har katte, som bruger lang tid på noget, som jeg har svært ved at forstå som andet end at ‘nyde udsigten’? Det troede jeg ellers kun mennesker gjorde, lidt på linje med at arrangere blomster i vaser – men hun sidder altså virkelig ofte sådan og bare kigger ind i landskabet, helt afslappet og længe.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s