Skal vi faktisk finde en planet B? Klimaaktivistisk samtalesalon i aften

Mens jeg skriver dette, sidder jeg i toget på vej mod København. Da jeg tog hjemmefra regnede det og sneen lå i glatte felter over mudret jord. Det var godt jeg nåede at fotografere sneen, den lå der kun i to dage. Det har regnet i to måneder.

Jeg er på vej til København, fordi jeg skal afholde den tredje Klimaaktivistiske Samtalesalon. Den første handlede om selve aktivisme-begrebet, og hvordan (og om) man sætter grænserne for civil ulydighed. Den anden handlede om de psykologiske udfordringer i forhold til at omstille sig til en ny – på mange måder dybt skræmmende – virkelighed.

Kl 19:00 i aften er astrofysikeren Michael Linden-Vørnle min gæst, og emnet er rumfart. At det er netop ham, jeg gerne vil snakke med om de her ting, er fordi han både kan alt det faktuelle OG har samme interesse i nuancerne, ambivalensen og roen til at forfølge spørgsmål, som det ikke nødvendigvis er nu, der kan findes svar på.

Fordi i dag skal det handle om rumfart. Og klimaaktivisme. To størrelser, der ikke er den største tradition for at koble sammen, medmindre det er som arge modpoler. Eller, egentlig tror jeg modstanden oftest går den ene vej, nemlig fra Klimaaktiviserne, der med slagord som fx ‘There is no planet B’ argumenterer for at vi skal fokusere på Jorden. Rette al vores omsorg mod den planet vi er på, i stedet for at drømme os væk (i en sky af fossile brændstoffer og i maskiner beklædt med ædelmetaller, gravet op i miner med andre store maskiner).

Der er flere grunde til at jeg alligevel mener at det er vigtigt at lave et forum, hvor vi i fællesskab kan blive klogere på netop rumfart, men den allerførste, konkrete er at: Det sker. Fremskridtene inden for rumfart sker endda i disse år med stormskridt, og bosættelser på andre planeter er ikke noget fjernt fatamorgana. Hvis ikke i min levetid, så i min søns.

Der er ikke nogen af dem, der får det til at ske, der spørger mig om jeg synes det er en god ide. Der er heller ikke nogen, der kommer til at invitere mig med. Udover at jeg ikke lige går og drømmer om den udflugt – så har jeg principielt noget (meget!) imod den helt grundlæggende, gennem generationer pågående, uretfærdighed, der ligger til grund for hvem, der kan sætte sin lidt til at deres efterkommeres fremtid er sikret, om så det skal være i en anden galakse. Og hvem, der er ladt i stikken allerede i dag, mens flodbølger, skovbrande, ørkendannelse og andet ekstremvejr smadrer deres livsvilkår.

Det er den uretfærdighed, der for mig kæder klimaaktivisme sammen med et behov for at forstå, hvad det egentlig er der sker med rumfarten i dag.

Den uretfærdighed, den spejler nemlig samme uretfærdigheder i alle mulige skalaer. Helt fra de mindste hverdagsfænomener til det store, abstrakte linjer i det vi kalder vores samfund.

… og så er der en hel masse andre vinkler også, bl.a.: Der er de ændringer i opfattelsen af livet på Jorden, som har været gode, som menneskers studier i andre planeter har medført. Der er det allerstørste, filosofiske spørgsmål om hvorvidt vi egentlig bør satse på en fremtid som intergalaktiske nomadevæsner, ikke for vores skyld, men for fremtidige generationer, fordi vi jo VED at vores solsystem har sin helt egen udløbsdato.

Hvis du egentlig gerne ville være med, men er forhindret af fx geografiske grunde, så bliver det livestreamet her (og bliver liggende indtil de sidste to samtalesaloner er afviklet i januar og februar.)

De to tidligere saloner kan også stadig findes, her den første om klimaaktivisme & civil ulydighed (Gæst: Kristina Stoltz) og her den anden om de psykologiske udfordringer ved at omstille sig til en ny klimavirkelighed (Gæst: Solveig Roepstorff)

Ps. Udgangspunktet for hele samtalesalonen er jo research-arbejdet med min roman ‘Når vi rejser til Mars’, men særligt denne samtales gæst har direkte tilknytning til bogen – som man kan læse mere om i dette blogindlæg fra sidste år: ‘Dengang jeg var en lidt udbrændt komet og fik hjælp af en planethelt’

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s