Når vi rejser til Mars (Escho, 2021)

… en dybt nuanceret og ærlig beretning om ikke at kunne finde sig selv midt i skovens dyb

– Weekendavisen


Om romanen

I Når Vi Rejser Til Mars møder vi journalisten Laura, der har trukket stikket fra den bekvemmelige og moderne tilværelse i byen og i stedet er flyttet ud i et forfaldent hus uden strøm i de skånske skove. Laura prøver ihærdigt at få sin økonomi til at hænge bedre sammen ved at skrive en økokritisk artikelserie, synkront med at hun forsøger at genfinde roen i skovens uberørte steder. Men allermest ønsker Laura at skabe den bedste opvækst for datteren Bea, en opvækst tæt på naturen. Problemet er at ingenting hun gør, ser ud til at virke:

Laura troede det gik op her. Hun troede, det ville være godt for Bea at komme til noget lidt mere civiliseret, da hun skulle begynde i skole. Hun tog fejl. Bea har det overhovedet ikke godt. Man kan heldigvis fortryde. Vende om. Vende tilbage.”

Maja Elverkilde debuterede som forfatter i 2008 med den anmelderroste novellesamling Alt det der er mit. I 2011 blev hun selv mor og skiftede kort tid efter sin lejlighed i København ud med et primitivt hus i Sverige, hvor hun boede alene med sin dreng. I 2014 udkom opfølgeren Det man dør af og i 2017 kom romandebuten Den slags skal gøres i dagslys. Når Vi Rejser Til Mars er Elverkildes første udgivelse på Forlaget Escho.

Andet oplag af ‘Når vi rejser til Mars’ er nu trykt, og romanen kan købes i alle boghandlere, både fysiske og på nettet (fx hos Mikrofest) – men findes desuden som lydbog hos både Saxo, Mofibo og Nextory – og så kan den selvfølgelig også lånes på biblioteket.

Om skovmeditationerne – en håndsyet tilføjelse

Mens jeg skrev ’Når vi rejser til Mars’ opstod et behov for at gøre noget aktivt ved min følelse af at være adskilt fra naturen. Derfor opfandt jeg 17 helt konkrete handlinger, jeg udførte ude i skoven.

I romanen beskriver jeg mine mange og ambivalente overvejelser omkring handlingerne, blandt andet har jeg generelt betænkeligheder ved at bruge ordet ’natur’. Trods alt oplevede jeg dem som en åbning, jeg selv har savnet. Måske kan andre også bruge det konkrete, det taktile, det aktive. Måske kan andre også bruge det mulighedsrum, som ikke er færdigt, som aldrig skal blive færdigt, men altid kun er, hvad du gør, så længe du findes der.

Find skovmeditationerne som gør-det-selv-guide her

Anmeldelser og interviews

“Der er noget klimakriger over Elverkilde, hun er dybt investeret i stoffet, i flugtruterne, og det får teksten til at lyse af troværdig frustration. Men hun er ikke hellig kriger, heldigvis. Det klæder fortællingen, at den ikke er frejdig propagandistisk biuak-core, hvor alt bliver påstået skønt, så snart vi trækker stikket. I stedet er det en murrende, tvivlende dansen rundtom sig selv, en dybt nuanceret og ærlig beretning om ikke at kunne finde sig selv midt i skovens dyb.”

af Linea Maja Ernst, Weekendavisen
Læs hele anmeldelsen her

“… de forsøg, Laura gennem bogen gør på at komme helt tæt på den vilde natur nu og her, samler sig mod slutningen i et poetisk afsnit, der lokker lige så meget som sagnene om elvere i mosetågerne.”

af Mai Villadsen Ruby, Litteratursiden
Læs hele anmeldelsen her

“I romanen skriver hun om den tvivl og nervøsitet, der er forbundet med at leve som enlig mor ude i en øde skov. De problemer, der synes umulige at løse, den dårlige økonomi, ensformigheden, de bebrejdende blikke. Hun maler ikke et skønmaleri og leverer ikke en lykkelig slutning med sløjfe på.”

af Birgitte Kjær, Litteratursiden
Læs hele interviewet her

Opfølgning på Politikens interview – vigtig nuancering af spørgsmålet om børn, normalitet og alternative livsvalg (begynder 25 inde i programmet)

P1 Morgen, lørdag d. 13. november

‘Når vi rejser til Mars’ i Kritikersalon – første time er paneldiskussion af romanen med Matilde Moestrup, Felix Thorsen Katzenelson, Kamilla Löfström og Helene Johanne Christensen. (I anden time diskuteres Rolf Sparre Johanssons ‘Lysets jord’.)

Find Møllegades Boghandels Podcast fx her

“I indlevende, engageret sprog tager Maja Elverkilde tidens problemer op og bruger det enkelte menneske som udgangspunkt for en debat, vi burde have men ikke rigtigt har – med hinanden, med vores politikere.”

Af Birte Strandby, Bogvægten
Læs hele anmeldelsen her

Bogliste: Ti gode bøger til læsekredse

Af Michael Linde Larsen
litteratursiden.dk


“… det er som om hun skriver indefra mit hoved, eller mit bryst – og ordene rammer lige ind i min klimaangst og min politiske desillusion og min trang til at flytte mig fra det hele og min krops begrænsninger i samme afdeling. Jeg er derfor nødt til at læse lidt ad gangen, for at kunne være i det. Jeg kan virkeligt varmt anbefale den til alle der ligesom Laura i bogen (og måske Maja i virkeligheden) og jeg mærker det hele – klimakrisen, det moralske/logiske forfald – lidt for meget.”

Line Stenholt Madsen

“… fik sådan en af de der oplevelser, som kun gode romaner kan, hvor man læser noget, som rammer dybt i en, og pludselig kan man græde over det der, som er indeni, som man ellers sjældent har adgang til.

Vibeke Anderson

“… Den stiller det spørgsmål, som jeg har stillet mig selv i de sidste år: Er det muligt at forandre sit samfund ved at forandre sit liv? Kan man faktisk undslippe samfundets strukturer eller er vi bare prisgivet deres stumme tvang? I bogen flytter Laura ud i skoven med sin lille datter men konstaterer at barnet binder hende til den verden som hun vil forlade. At hun hverken kan modsætte sig kravet om indtjening eller skolegang. Og samtidig, helt ironisk, at en af de få muligheder som hun har for at tjene penge er at sælge drømmen om at flugten kan lykkes. Det er en lille hård flintesten af en bog. Renset og tragisk.

Johanne Mygind, forfatter til ‘Kærlighedens år’ (Gad, 2021)

“… Nu har jeg læst “Når vi rejser til Mars” færdig. Det har været en oplevelse, og jeg har flere gange i løbet af læsningen tænkt begrebet Fuckr med din hjerne. Godt nok et tv-program, men også passende til din bog. På den helt rigtige måde 😉

Maria Hyttel

“Fortellingen om mor og datter har et deilig driv og reiser viktige problemstillinger, slik jeg leser den: om hvordan foreldres idealistiske livsførsel og gode ønsker – her med å ivareta naturen – kan ramme barna på uheldige måter -. Begrepet “tilknytningsproblem” gir riktig god fart på refleksjonene rundt den situasjonen vi nå befinner oss i med en natur i krampe. Musk drar til Mars, mens vi andre kan la oss inspirere av dine naturmeditasjoner i håp om å få tilbake litt av følelsen av å være en del av den store sammenheng.”

Birgit Eliassen

“Jeg har lige lagt Når vi rejser til Mars fra mig. Den er så fantastisk. Virkelig rørende. Og tankevækkende. Og oplysende!”

Nynne Højland