For undervisere

Om forfatterbesøg i gymnasier, HF og de ældste folkeskoleklasser

majabeskaaret2Maja Elverkilde, f. 1975, debuterede i 2008 med den anmelderroste novellesamling ‘Alt det der et mit’ (Borgens Forlag) og i 2014 udkom novellesamlingen ‘Det dør man af’ (Forlaget Republik). Udgav i 2017 sin første roman ‘Den slags skal gøres i dagslys’ (Pote Produktion). Læs mere om bøgerne her

Begge mine novellesamlinger er blevet brugt i undervisningssammenhæng siden de udkom. Jeg har god erfaring med at engagere selv de elever, der føler sig mest fremmede for bøger. Alle forfatterbesøg  har fokus på inddragelse af eleverne med udgangspunkt i konkrete opgaver. Jeg har en personlig og lydhør tilgang, der åbner for ærlige snakke om de helt eksistentielle problemstillinger, som kan optage unge dybt, men være så uendeligt svære at sætte ord på. Samtidig er jeg en forfatter med stor passion for selve sproget, og eleverne vil også altid blive udfordret til et skærpet fokus på det skrivetekniske.

Portrætfoto: Karen Løth Sass (c) 2014

Tilbud 1: Tekstanalyse med samfundsvinkelDDMAforside

Novellen ‘Alt jeg har’ handler om en ung kvinde, der rejser til Istanbul for at forære alt hvad hun ejer & sin identitet til en tigger. Hendes plan går ikke helt som tænkt, og hun forvilder sig syg ud i et slumkompleks, hvor hun ender med at blive plejet af netop de fattige, hun selv ville hjælpe.

Eleverne får til opgave at dissekere novellen fra en ende af, og finde de steder, hvor hovedpersonen – aktivt eller mere tilfældigt – træffer beslutninger, som har konsekvenser for den videre handling. Undervejs bliver eleverne både engageret i tematiske diskussioner – om alt fra kropsskam til privilegiebevidsthed – men også i mere skrivetekniske diskussioner, med udgangspunkt i novellens lidt atypisk langsomme opbygning.

Kodeordet her er: Engageret – for eleverne inddrages fra start til slut, ved hjælp af meget konkrete opgaver. De vil blive lige dele hjulpet og udfordret, hele tiden tilpasset den enkelte klasses sammensætning. Undervejs fortæller jeg historien om hvordan novellen blev skrevet, iblandet relevante historier fra mit eget liv, for at tydeliggøre hvordan hovedpersonens dilemma også i høj grad er et aktuelt dilemma for deres aldersgruppe.


Målgruppe: Højskoler, efterskoler, gymnasie, HF og de ældste folkeskoleklasser

Varighed: 2 lektioner
Pris: 3.000 kr for 1 klasse/2 lektioner (Hvis der bookes til 2 klasser/4 lektioner samme dag koster næste klasse kun 1.250 kr., skriv for uforpligtende tilbud hvis der er ønske om flere klasser/flere dage.)

Inkluderet i prisen er: Mine rejseudgifter og lån af et klassesæt (30 stk) af ‘Det dør man af’ – bogen tilsendes skolen senest en måned før besøget. NB: Novellen findes også i Systimes undervisningsantologi ‘iDansk‘ og hvis skolen allerede har brugerlicens til den, gives der 500 kr i rabat på besøget.)

Tilbud 2: Procesorienteret skriveworkshop med tre-trinsraketDSC_3649

Først hører eleverne lidt om hvordan jeg blev forfatter, dernæst fortæller jeg om håndens (og hele kroppens) rolle i den kreative proces.

Eleverne lærer at sy deres egne, enkle hæfter, som efterfølgende udfyldes med skriveøvelser. Eleverne lærer en procesorienteret tre-trinsraket af skriveøvelser, som de efterfølgende kan variere og udbygge alt efter deres individuelle behov. (Lærere kan også efterfølgende bruge & variere tre-trinsraketten undervisningsredskab.)

I modsætning til de gængse skriveøvelser skal de tekster, som skrives undervejs ikke læses højt for andre. Det, eleverne lærer, er i stedet redskaber, de kan tage med sige videre og bruge i mange forskellige sammenhænge. Øvelsen kan nemlig både bruges til at blive klogere på sig selv, til at få adgang til sin kreativitet og til at styrke sit sprog.

Formålet med workshoppen er med andre ord ikke nødvendigvis at lokke nye forfatterspirer frem, men at alle lærer hvordan de styrker deres egen lyst til udfolde sig frit og kreativt, også på skrift. Det er en ‘bliv-ven-med-skriftsproget’-workshop, som både egner sig dem, der allerede er fortrolige med at skrive meget og dem, der har brug for hjælp til at finde en individuelt udformet tilgang.

Målgruppe: Højskoler, efterskoler, gymnasie, HF og de ældste folkeskoleklasser
Varighed: 2 lektioner
Pris: 3.000 kr for 1 klasse/2 lektioner
(Hvis der bookes til 2 klasser/4 lektioner samme dag koster næste klasse kun 1.250 kr., skriv for uforpligtende tilbud hvis der er ønske om flere klasser/flere dage.)

Inkluderet i prisen er: Mine rejseudgifter og alle materialer til de håndlavede bøger

Jeg laver også skræddersyede forløb af kortere eller længere varighed efter behov – og der er også mulighed for at kurserne afholdes i skoven i Sverige – skriv om dine ønsker og få et uforpligtende tilbud!

Kontakt Maja Elverkilde
Mail: info@poteproduktion.dk
Telefon: +46 26361502

 

BONUSINFO OM ÆLDRE TEKSTER: Fra min debutbog ‘Alt det der er mit’ (Borgen 2008) er novellen ‘Konstantinopel’ med i antologien ‘Kort fortalt’ (Tiderne Skifter 2010) og novellen ‘De bor i et gråt hus’ er med i antologien ‘Fem års litteratur 2005-2009’ (Systime 2010). Hvis nogle skoler stadig har dem på hylderne, kan jeg sammensætte et forfatterbesøg med udgangspunkt i de noveller – med samme rabat, som hvis man har adgang til Systimes ‘iDansk’